Kako odabrati Roomba robot usisivač?

maj
2021
 

Kako da odaberete prvi robot usisivač prilagođen vašim potrebama? U iRobot ponudi je širok izbor robota za usisavanje i brisanje, pa treba odabrati pravi. Međutim, teško je odlučiti se obzirom na širok asortiman. Prikupili smo osnovne informacije o modelima, koje će vam olakšati izbor.

 

robot za usisavanje serije 600 Serija 600 namenjena je manje zahtevnim korisnicima koji žele asistenta za usisavanje. Sam kvalitet usisavanja uporediv je sa ostalim Roomba robotima. Iako je reč o osnovnoj seriji, odlikuje je patentirani trostepeni sistem u koji spadaju dvostruke četke sa automatski podesivom glavom za više različitih podloga i DirtDetect ™ tehnologija za čišćenje više zaprljanih površina. Ta jedinstvena iRobot tehnologija ugrađena je u sve Roomba robotske usisivače. Šta ovo zapravo znači?

trostepeni sistem robota za usisavanje 600Dvostruke četke se rotiraju jedna nasuprot druge – jedna četka podiže prljavštinu dok druga pomaže moćnom robot vacuum sistemu da se ona dovede unutar posude. Veoma je važna činjenica da je glava za čišćenje na koju su pričvršćene četke automatski podesiva po visini što znači da su četke u svakom trenutku u bliskom kontaktu sa podlogom, bilo da je reč o pločicama, tepihu, drvenim podovima, vinilu - zbog čega je Roomba robotski usisivač pogodan za sve vrste podova. Međutim, budući da se u hodnik obično nanese više zemlje ili peska, teže je očistiti planiranim algoritmom prelaza, pa tako Roomba ima ugrađeni DirtDetect ™, koji obaveštava robota da je pod više prljav i omogućava mu da pređe više puta tj da posveti više vremena za čišćenje ovih površina. Ne zaboravimo i bočnu četku pomoću koje pomete nečistoću po duži zida i iz uglova.

robot za usisavanje uglovaTehnologija WallFollow koja navodi robota da se kreće oko zidova i uglova u kombinaciji sa bočnom četkom osigurava efikasno čišćenje. iRobot razvija svoje robote više od 30 godina. Većinu ovog vremena razvoj se fokusirao na tehnologiju efikasnog čišćenja, dok se aplikacija za pametne telefone razvija tek u poslednjoj deceniji. Zbog toga, nema sumnje u efikasnost usisavanja. Serija 600 se kreće po sobi uz pomoć odzivne navigacije, vreme rada je ograničeno na 90 minuta, pa je pogodno za čišćenje ograničenog prostora - kuhinje, trpezarije, dnevne sobe, hodnika, u nekim slučajevima i više prostorija, dok po potrebi, korisnik robota može preneti I u druge prostorije. Svi roboti su niskog profila, tako se mogu zavlačiti ispod nameštaja višeg od 9,2 cm, prelaze pragove visine do 2 cm, imaju senzore za detekciju ivice da roboti ne padaju sa stepenica a i mogu se povezati sa iRobot HOME aplikacijom. Pomoću iRobot® Genius inteligencije, možete unapred postaviti raspored čišćenja, ili će vam aplikacija predložiti raspored na osnovu vaših navika čišćenja, podseća vas na sezonske faktore kao što su npr. sezona promene dlake kućnih ljubimaca, možete I sačuvati omiljene metode čišćenja a podsetiće vas da robota uredno održavate... i još mnogo toga. Cene robota kreću se od 26.990,00.

 

dvostruke cetke za ciscenje i posudaE-serije - tj. modeli e5 i e6 sadrže sve gore pomenute tehnologije i isti način rada, navešćemo samo razlike. Razlika između serija 600 i e serije leži u dvostrukim četkama i posudi. Serija e ima novi tip Premium AeroForce® četki - to su dve gumene četke sa antistatičkim premazom na koja se dlake i dlaka kućnih ljubimaca manje uvija. Za korisnika ovo znači malo I lagano održavanja. E serija ima ugrađen filter visoke efikasnosti, koji zadržava do 99% prašine, životinjskih čestica, alergene, buđ i druge zagađivače prostora  reda veličine od 1 mikrona. Bonus je što se posuda može prati, što je čini posebno pogodnom za korisnike sa kućnim ljubimcima. Serija E ima pet puta veću snagu usisavanja u poređenju sa serijom 600 I odličan je asistent za usisavanje, možete ga već kupiti po Akcijskoj ceni od 44.990,00.

robot koji se samostalno cistiNova i3 serija - robot koji više nije samo naš pomoćnik, već nas zapravo zamenjuje po kvalitetu rada a sve to po pristupačnoj ceni. U robot je ugrađena tehnologija čišćenja kao kod serije e, odnosno dvostruke Premium četke za manje zapetljavanje, periva posuda i visoko efikasni filter. Razlika međutim, leži u procesorskoj moći i inteligenciji robota. Ovaj robot može usisati čitav pod vašeg stana, sistematski radi u pravim linijama, kreće se od sobe do sobe i prepoznaje prostorije. 3D senzori u odbojniku paze da se ne zaglavi npr. ispod radijatora. Kao i sve navedene serije, i3 može usisavati i noću, za rad nije potrebno svetlo. Serija i3 ima 10 puta veću snagu usisavanja, u poređenju sa serijom 600. Dodatni bonus ovoj seriji je cena i činjenica da model možete kupiti u verziji sa novom Clean Base stanicom za punjenje baterije i automatskim pražnjenjem nečistoće, tako zaista ne morate razmišljati o usisavanju do čak 60 dana, obzirom da se i posuda sama čisti. Možete kupiti ovog robota po Akcijskoj ceni već od 54.990,00  ili u verziji sa automatskim pražnjenjem od 94.990,00.


robot sa aplikacijomSerija i7 donosi novi napredni nivo čistoće. Ovaj robot usisivač deli tehnologiju čišćenja sa serijama e i i3. Pa, šta onda ovaj robot može više da ponudi? Jednostavno, i7 je robot koji neprestano uči i prilagođava se vašem prostoru. Šta ovo zapravo znači? Robot serije i7 crta pametnu mapu vašeg poda nakon nekoliko čišćenja. Tada možemo da podelimo prostor u nezavisne celine, imenujemo prostorije na mapi i označimo zone gde želimo ili gde ne želimo da ide - npr. ne želimo da ide u blizini posude za vodu našeg kućnog ljubimca. Vremenom počinje da uči i prilagođava kretanje - na primer, saznaje da je hodnik bolje usisati po dužini nego po širini, počinje da prepoznaje pojedinačne komade nameštaja - recimo trpezarijski sto, kauč, kuhinjske pločice... itd. robot sa automatskim praznjenjemZašto je ovo bitno? Imenovanjem soba možete poslati robota da usisa samo kuhinju ... štaviše, kada prepozna sto za ručavanje, može se poslati da usisa ispod stola za ručavanje ili pored kuhinjskog šanka. To mu omogućava da optimizuje vreme usisavanja, tako da na kraju neki prostor usisa brže i umesto 20 minuta, očistiće za samo 12 minuta, što donosi novi nivo udobnosti jer ljudi ne vole buku i žele da kuća što pre bude čista.
Dobrodošla karakteristika je i aplikacija iRobot Home u kojoj možemo videti vreme koje je  potrebno da pojedinačna zona, prostorija ili cela podna površina stana bude očišćena. Može da zapamti do 10 spratova, tako da ga možete bez brige koristiti za više nivoa.
Naravno, i7 je dostupan i u verziji sa Clean Base stanicom sa automatskim pražnjenjem posude. Model i7 dostupan je po Akcijskoj ceni već od 79.990,00 dok je model Roomba i7+ (verzija sa automatskom stanicom za pražnjenje posude) dostupna od 119.990,00.


trostepeni premium sistem ciscenjas9 serija namenjena je za najzahtevnije korisnike. s9 deli svoju „inteligenciju“ sa i7 serijom. Međutim, ovaj robot ima drugačije postavljenu tehnologiju čišćenja. Naravno, još uvek ima dvostruke četke pričvršćene za automatski podesivu glavu za čišćenje, ali one su zbog oblika robota u slovu D , smeštene bliže prednjoj strani i šire su za 30% u odnosu na ostale serije. Posebnost je bočna četka za čišćenje uglova, ona novim dizajnom doseže dublje u svaki ugao i već pri prvom prolasku može usisati  čak i veće smeće. Osim navedenog, Roomba s9 ima 40 puta veću snagu usisavanja, u poređenju sa serijom 600, i naravno sve ostale prednosti iRobot tehnologije čišćenja, poput velike posude, visoko efikasnog filtera koji zadržava do 99% sve prašine  reda veličine od 1 mikrona.
Ovaj robot dolazi u dve verzije: model Roomba s9 sa Home Base stanicom za punjenje i Roomba s9+ sa Clean Base stanicom za punjenje i samostalnim pražnjenjem posude. Prvu verziju dobijate po Akcijskoj ceni od 99,990 dinara , dok druga verzija po Akcijskoj ceni ide od 154.990,00.
 
robot za brisanje podaDa li želite da se pod uvek usisa a još i obriše? Braava se brine za vlažno brisanje. Spomenimo samo Braava jet m6, koji ima, poput i7 i s9 serije, pametnu navigaciju. Zbog svog kvadratnog oblika, takođe briše duž zidova i uglove. Specijalno razvijeni jastučići za čišćenje u kombinaciji sa preciznim prskanjem uklanjaju i osušene mrlje sa poda, a prilikom brisanja imitiraju ljudske pokrete - brišu pokretima napred-nazad.

Braava jet m6 je kompatibilan sa Romba serijama i3, i7 i s9 što znači da kada Roomba završi posao, Braava automatski započinje brisanje. Za besprekornu čistoću podova, bez napora.


robot za usisavanja i brisanjeNa kraju, kratka priča o 2 u 1, kombinovanom robotu - Roomba Combo, robot za usisavanje i brisanje poda. To je iRobot koji se svakodnevno brine o čišćenju I osvežava podove. Međutim, ne može nas zameniti u potpunosti, jer su dve tehnologije kombinovane u jednog robotu.

Usisavanje jednom četkom nije toliko efikasno kao čišćenje dvostrukim četkama. Platno za brisanje poda, koje je postavljeno na zadnju stranu robota ima oblik polukruga, pa se naravno ne može potpuno približiti zidu i uglovima. Ipak je sjajan pomoćnik onima koji žele da osveže pod tokom radnog dana, ali vikendom ipak više vole da uzmu usisivač i krpu.
Više informacija videti na https://www.irobot.rs/ ili na 069/2280 – 720

 

 

Tags